-
1.
kulin. pieczony pieróg nadziewany słodkim farszem, podawany tradycyjnie z okazji imienin -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnym nadzieniem, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; [...] sanieżki i socznie – słodkie pierożki, pieczone najczęściej z okazji imienin.
źródło: NKJP: (FREN): Pierogowe ciekawostki, Gazeta Krakowska, 2006-08-11
Były wreszcie regionalne odmiany pierogów, charakterystyczne dla różnych części Polski: hreczuszki, sanieszki i socznie.
źródło: Pierogi nowodworskie, 2018-06-03 (gov.pl/web/rolnictwo)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. soczeń
socznie
D. socznia
soczni
C. soczniowi
soczniom
B. soczeń
socznie
N. soczniem
soczniami
Ms. soczniu
soczniach
W. soczniu
socznie
Inne uwagi
Zwykle lm
-
ros. socz'eń 'złożony na pół placek z nadzieniem'