-
1.c
pot. ekspresywnie o jarzynie - dodatku do głównej potrawy -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
W zimie trudno o świeże warzywa i owoce, a nawet jeśli uda się je kupić, są drogie. Powszechne stało się zatem gotowanie zup lub jarzynek z mrożonek.
źródło: NKJP: (LUK): Mrożone prawie jak świeże, Dziennik Łódzki, 2002-01-12
[...] niedawno kupiłam pół kilo takiej marchewki z groszkiem i przyrządziłam na ciepło - jako jarzynkę do drugiego dania [...].
źródło: NKJP: (I): Denerwujące drobiazgi, Dziennik Polski, 2005-01-20
Nadużyciem jest także nazwanie gotowanej marchewki z rodzynkami „cymesem”, ale do jedzenia ta sympatyczna jarzynka spokojnie się nadaje.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w, Gazeta Wyborcza, 1993-06-04
Przygotowując w domu zupki czy jarzynki, nigdy nie mamy pewności, gdzie rosły i czym były podlewane warzywa.
źródło: NKJP: Małgorzata Enerlich, (VIK): Zdrowa żywność, Dziennik Bałtycki, 1998-05-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jarzynka
jarzynki
D. jarzynki
jarzynek
C. jarzynce
jarzynkom
B. jarzynkę
jarzynki
N. jarzynką
jarzynkami
Ms. jarzynce
jarzynkach
W. jarzynko
jarzynki
-