cukier rafinowany

  • spoż.  najczystszy cukier, otrzymywany w rafineriach w procesie oczyszczania zwykłego cukru
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  rafinada
    • spożywać; odstawić, ograniczyć cukier rafinowany
  • Badania ponad 7 tysięcy ton cukru sprowadzonego pod koniec czerwca tego roku [...] wykazały, że jest to wysokiej jakości cukier rafinowany, a nie - jak wynikało z przedstawionych dokumentów - przeznaczony do dalszego przerobu cukier surowy.

    źródło: NKJP: Słodkie oszustwo: Dziennik Polski, 1999-07-14

    Najmniej wartościowy dla ludzkiego organizmu jest cukier rafinowany, który oprócz „pustych” 400 kcal (w 100 g) nie dostarcza żadnych wartościowych składników.

    źródło: NKJP: (MAD): Naturalna słodycz, Dziennik Łódzki, 2001-09-01

    [...] jeśli jadamy często wywary z mięsa, gdzie jest masa kwasów tłuszczowych nasyconych, które bardzo łatwo łączą się z cukrem rafinowanym i produkują bezpośrednio już w obrębie żołądka cholesterol - to wtedy zrzucamy cholesterol do wszystkich naszych naczyń krwionośnych i pozostawiamy go w dużej ilości w naszej wątrobie.

    źródło: NKJP: xx: Przepis na zdrowie, Wieczór Wybrzeża, 2000-11-21

    [...] dla uniknięcia próchnicy należy zapewnić sobie stosowne ilości witamin A, C, D3 oraz soli wapnia i fosforu, a jednocześnie ograniczyć spożywanie cukrów rafinowanych, szczególnie tych występujących w postaci kleistej, nie pojadać między posiłkami i intensywnie czyścić zęby.

    źródło: NKJP: Michał Komar: Bestiariusz codzienny, 2003

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  cukier ,  rafinowany 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 16.12.2011