cukier prosty
-
chem. związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, o cząsteczce zawierającej od 3 do 7 atomów węgla, bezwonny i bezbarwny, o słodkim smaku, łatwo krystalizujący się i rozpuszczalny w wodzie
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: monocukier
monosacharyd
-
- zawierać cukier prosty
-
Nieoceniona jest tu wysokokaloryczna czekolada. Zawarty w niej cukier prosty łatwo wchłaniany przez organizm, dostarcza nam zastrzyku energii, a w sytuacjach krytycznych (zbłądzenie, załamanie pogody) może nawet uratować życie.
źródło: NKJP: Iwona Kochanowska: Lato w górach, Polityka, 2000-08-19
Uczeni z grupy badawczej doktora Tsuyonobu Hatazawa do przetwarzania energii chemicznej zawartej w cukrze prostym - glukozie - wykorzystali naturalne enzymy, które w żywych organizmach wchodzą w skład szlaków metabolicznych, gdzie podczas rozpadu cząsteczki glukozy uwalniania jest, zmagazynowana w niej energia.
źródło: NKJP: Internet
Komórki rakowe są łase na słodycze. Wychwytują więc cząstki cukru prostego krążącego w organizmie i oblepiają się nimi, przez co łatwo można je namierzyć. Potrafi to robić pozytonowa emisyjna tomografia PET.
źródło: NKJP: Lucyna Krysiak: Polowanie na nowotwory, Dziennik Łódzki, 2004-03-12
W miodzie występują cukry proste, które przed wchłonięciem do organizmu nie muszą być trawione. Dzięki temu zawarta w nim witamina B1 nie jest niszczona.
źródło: NKJP: (mat): Miód nie do herbaty, Dziennik Bałtycki, 2006-04-01
Owoce gruszy, wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Jedynie cukrzycy powinni skonsultować z dietetykiem spożywanie gruszek, zawierają one bowiem dużo cukrów prostych, co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi.
źródło: NKJP: Katarzyna Wolnik: Dieta późnego lata, Dziennik Zachodni, 2008-08-27
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: cukier , prosty