monocukier

  • biochem.  związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, o cząsteczce zawierającej od 3 do 7 atomów węgla, bezwonny i bezbarwny, o słodkim smaku, łatwo krystalizujący się i rozpuszczalny w wodzie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Z tego sorbitu w owocach dłużej stojących tworzy się pod wpływem bakterii monocukier sorboza.

    źródło: Stanisław Sterkowicz: Tadeusz Reichstein: życie i działalność naukowa, 1995 (books.google.pl)

    Laktoza to dwucukier, który znajduje się w dużej ilości w pokarmie kobiecym. Rozkładana jest ona przez enzym laktazę jelitową do monocukrów: glukozy i galaktozy.

    źródło: NKJP: Internet

    Zawartość monocukrów mannozy i galaktozy w wydzielinie znamienia była cechą markerową w identyfikowaniu mieszańców Lilium longiflorum × L. × elegans. W mieszańcu stwierdzano wartości pośrednie pomiędzy formami rodzicielskimi, ale tylko wtedy, gdy analizę wykonywano na kwiatach z dużych cebul [...].

    źródło: NKJP: Teresa Orlikowska, Agnieszka Marasek, Katarzyna Wiejacha: Identyfikacja roślinnych mieszańców oddalonych — przegląd metod, Rośliny Oleiste, 2001-05-01

    W warunkach fizjologicznych, w treści jelita znajdują się prawie wyłącznie monocukry, które wchłaniają się z różną szybkością.

    źródło: Kosmos: Biologia, Tom 29 (books.google.pl)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. monocukier
    monocukry
    D. monocukru
    monocukrów
    C. monocukrowi
    monocukrom
    B. monocukier
    monocukry
    N. monocukrem
    monocukrami
    Ms. monocukrze
    monocukrach
    W. monocukrze
    monocukry

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • gr. mónos 'sam, jeden, jedyny, pojedynczy' + śr.-w.-niem. zucker 'cukier'

    Częściowe tłumaczenie terminu  monosacharyd  za pomocą dawniejszego zapożyczenia  cukier ; zob.  cukier ,  monosacharyd 

CHRONOLOGIZACJA:
1956, Zeszyty Problemowe Nauki Polskiej, Wydanie 9-10, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 13.04.2017