monocukier
-
biochem. związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, o cząsteczce zawierającej od 3 do 7 atomów węgla, bezwonny i bezbarwny, o słodkim smaku, łatwo krystalizujący się i rozpuszczalny w wodzie
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: cukier prosty
monosacharyd
-
Z tego sorbitu w owocach dłużej stojących tworzy się pod wpływem bakterii monocukier sorboza.
źródło: Stanisław Sterkowicz: Tadeusz Reichstein: życie i działalność naukowa, 1995 (books.google.pl)
Laktoza to dwucukier, który znajduje się w dużej ilości w pokarmie kobiecym. Rozkładana jest ona przez enzym laktazę jelitową do monocukrów: glukozy i galaktozy.
źródło: NKJP: Internet
Zawartość monocukrów mannozy i galaktozy w wydzielinie znamienia była cechą markerową w identyfikowaniu mieszańców Lilium longiflorum × L. × elegans. W mieszańcu stwierdzano wartości pośrednie pomiędzy formami rodzicielskimi, ale tylko wtedy, gdy analizę wykonywano na kwiatach z dużych cebul [...].
źródło: NKJP: Teresa Orlikowska, Agnieszka Marasek, Katarzyna Wiejacha: Identyfikacja roślinnych mieszańców oddalonych — przegląd metod, Rośliny Oleiste, 2001-05-01
W warunkach fizjologicznych, w treści jelita znajdują się prawie wyłącznie monocukry, które wchłaniają się z różną szybkością.
źródło: Kosmos: Biologia, Tom 29 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. monocukier
monocukry
D. monocukru
monocukrów
C. monocukrowi
monocukrom
B. monocukier
monocukry
N. monocukrem
monocukrami
Ms. monocukrze
monocukrach
W. monocukrze
monocukry
Inne uwagi
Zwykle lm
-
gr. mónos 'sam, jeden, jedyny, pojedynczy' + śr.-w.-niem. zucker 'cukier'
Częściowe tłumaczenie terminu monosacharyd za pomocą dawniejszego zapożyczenia cukier ; zob. cukier , monosacharyd