-
1.
jeden z wielu różnie uformowanych kawałków ciasta, dodawanych do zup albo podawanych na drugie danie z sosem, mięsem lub innymi dodatkami -
- rzadziej klusek
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- kluski kartoflane, ziemniaczane; śląskie
- kluski z makiem, z serem, z modrą kapustą; z sosem
- kluski na parze
- gotować, jeść, lubić, podawać, robić kluski
-
[...] prawdziwa śląska kluska musi mieć w środku niewielkie wgłębienie, w którym będzie się zatrzymywał sos.
źródło: NKJP: Aleksandra Mruk: Kluski z dziurką, Dziennik Zachodni, 2001-01-23
W niektórych regionach lepiły panny kluski owsiane, a do środka wkładały karteczki z imionami chłopców; z czyim imieniem pierwsza kluska wypłynęła na wierzch przy gotowaniu, takie imię miał nosić przyszły mąż.
źródło: NKJP: (jof): Wieczór wróżb, Tygodnik Podhalański, nr 48, 1996
Pysznymi plackami ziemniaczanymi, sałatkami z kartofli i różnego rodzaju kluskami przecieranymi zajadano się przez kilka godzin.
źródło: NKJP: Ziemniaki na różne sposoby, Polska. Głos Wielkopolski, 2007-10-03
Goście przepadają za jej kotletami schabowymi z kluskami śląskimi i modrą kapustą [...].
źródło: NKJP: Bożena Łuczak-Skarżyńska: Duchy z dworu w Woli Bałuckiej, Dziennik Łódzki, 2004-05-13
Dom przepełniony był aromatem zrazów z sosem jak marzenie, podawanych z kluskami z tartych ziemniaków i zasmażaną białą kapustą, jakiej potem nigdzie już nie jadłem.
źródło: NKJP: (tz): Ostrygi z Acapulco, Trybuna Śląska, 2003-03-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kluska
kluski
D. kluski
klusek
C. klusce
kluskom
B. kluskę
kluski
N. kluską
kluskami
Ms. klusce
kluskach
W. klusko
kluski
-
niem. Kloss 'bryła, skiba; kluska'