-
1.
kasza pozyskiwana z wyłuskanych ziaren prosa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: kasza jaglana
pszono
hiperonimy: kasza
-
Używając mąki razowej z pszenicy, gryki czy jagieł, możemy sporządzić makarony o różnych smakach.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Sprawę brązowego ryżu rozwiązano prosto: jesteśmy w Polsce i ekologicznie będzie jeść rodzime jagły i krupy [...].
źródło: NKJP: aż: Donosy i doniesienia, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 1991-01-01
- Biedziliśmy się nad uatrakcyjnieniem menu ukraińskiego wesela - opowiada. - Jagły ze słoniną wymyśliliśmy od razu, bo to strawa znana na wsi od wieków. Brakowało jednak czegoś bardziej odświętnego.
źródło: NKJP: Halina Mamok, Gabriela Kotkowska: Kuchnia i film, Kuchnia, nr 3, 1999
Otarł ręce o kapotę, pogmerał w zawieszonym nad paleniskiem kociołku i nałożył do miski zimnych jagieł.
źródło: NKJP: Iwona Surmik: Ostatni smok, 2005
„Zły pieniądz wypiera lepszy”, czyli tania jagła zastąpiła drogą pszenicę.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jagła
jagły
D. jagły
jagieł
C. jagle
jagłom
B. jagłę
jagły
N. jagłą
jagłami
Ms. jagle
jagłach
W. jagło
jagły
Inne uwagi
Zwykle lm
-
psł. *jagъla 'ziarno prosa bez łuski'