-
1.
jeden z wielu różnie uformowanych kawałków ciasta, dodawanych do zup, podawanych na drugie danie z sosem, mięsem lub innymi dodatkami -
- częściej kluska
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Duży klusek, piegowaty od pietruszki, pływa najczęściej w rosole skalskiej gospodyni.
źródło: NKJP: Barbara Cirit: Smak odpustowego obiadu, Gazeta Krakowska, 2007-06-20
Zjadłbyś klusków ze słoniną i z serem?
źródło: NKJP: Wiesław Myśliwski: Widnokrąg, 1996
W tym roku, wigilia będzie musiała być skromniejsza niż w poprzednich latach, ze względu na szczupłość finansów, ale na pewno nie zabraknie barszczu z uszkami, ryby, klusków z makiem czy kapusty z grochem [...].
źródło: NKJP: (aru): Skromniej niż kiedyś, Gazeta Krakowska, 2001-12-22
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. klusek
kluski
D. kluska
klusków
C. kluskowi
kluskom
B. klusek
kluski
N. kluskiem
kluskami
Ms. klusku
kluskach
W. klusku
kluski
-
niem. Kloss 'bryła, skiba; kluska'