Tajowie gotują, zapewne pod wpływem Indii, bardziej aromatycznie (zapach podczas uroczystego bankietu mile rozchodził się po całej sali, silnie drażniąc ośrodki smakowe), jedzą też zdecydowanie więcej owoców morza.
źródło: NKJP: (aza): Dni Kuchni Tajskiej - Anielskie przysmaki, Tygodnik Podhalański nr 33, 1999
Zamówione przez Steliosa mezes - miejscowa specjalność - okazują się masą talerzyków i salaterek z owocami morza, małymi smażonymi rybkami, jarzynami i rozmaitymi sosami.
źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997
Powodzeniem cieszą się zwłaszcza restauracje bretońskie, słynące z różnego rodzaju „crepes” , czyli naleśników, i lokale specjalizujące się w owocach morza [...].
źródło: NKJP: Kinga Kawalerowicz: Klimaty Montparnasse\„u, Gazeta Wyborcza, 1998-06-26